Välj rätt däck till familjebilen

Blå bil med nya däck

När du ska köpa nya däck gäller det att hitta rätt sort som passar både bilen och familjens behov, oavsett om ni kör mest i stadsmiljö eller på landsvägar. Här kan du läsa om tips inför köp och vad det finns för olika däcktyper. 

Att välja rätt däck är avgörande för din och din familjs säkerhet på vägen. Däcken spelar en stor roll för bilens köregenskaper, bränsleförbrukning och komfort. Då utbudet är stort kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter. Men oroa dig inte – vi guidar dig genom processen.

Bedöm behoven av nya däck

Först och främst ska du fundera över hur och var du kör. Kör du mestadels i stadsmiljö, eller spenderar du mycket tid på motorvägar? Är du ofta ute på vägarna under vintermånaderna? Svaren på dessa frågor hjälper dig att avgöra vilken typ av däck som passar bäst för just din situation.

Sommardäck vs vinterdäck

I Sverige är det lag på att ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag, men utanför dessa datum är det vanligtvis sommardäcken som gäller. Sommardäcken har ett mönster och gummi anpassat för varma väderförhållanden medan vinterdäcken kommer i två varianter – dubbdäck och friktionsdäck – beroende på om de har metalliska dubbar eller ej.

Allvädersdäck

Allvädersdäck har ökat i popularitet bland familjer eftersom de erbjuder en balans mellan sommar- och vinterdäck egenskaperna, vilket gör dem till ett praktiskt val året runt under mildare klimatförhållanden. Dock kan de vara en kompromiss i extrema väderförhållanden jämfört med säsongsspecifika däck.

När du bestämmer dig för att köpa däck, tänk även på faktorer såsom brusnivån (viktigt för långa resor), bränsleeffektivitet och slitstyrka. Tumregeln är ju lägre rullmotstånd, desto bättre bränsleekonomi men potentiellt mindre slitstyrka.

Populära däckmärken

I en barnfamiljen används bilen ofta flitigt, vilket innebär att många söker efter hållbara däck med hög prestanda året runt. Märken som Michelin, Continental och Goodyear är populära val bland svenska familjer tack vare deras rykte om kvalitet, hållbarhet och säkerhetsegenskaper.

Tillverkarnas rekommendationer

Det kan också vara bra att ta hänsyn till bilproducentens rekommendationer när det gäller dimensioner och belastningsindex för dina nya däck. Att följa dessa specifikationer säkerställer optimal prestanda och säkerhet för just din bilmodell. Oavsett vilken typ av fordonstillbehör du väljer är det alltid smart att jämföra olika alternativ innan köpet.